Oyunumuz Croc’un devamı olan Croc 2. Bu oyunda küçük ve sevimli dinazorumuz Croc’u da yanımıza alarak çok daha değişik mekanlara gidip başı dertte olan köylüleri kurtaracağız. Oyunun içinde yok yok. Köylülerin sizden istekleri de çok farklı şeyler. Araba yarışına katılmak için arabanın tekerlerini aramaktan tutun da, eski ve kırık rayların üzerinde maden arabasını deli gibi kontrol etmeye kadar farklı farklı görevler üstleniyorsunuz. İnanın oyunun dördüncü bölümünde görevlerinizden bir tanesi, soda içen küçük köylüyü zıplatarak gaz çıkarmasını sağlıyorsunuz. Bu oyun beni biraz Counter-Strike ve Undying ‘in başından kaldırabilmeyi başarabilmiş oyunlardan bir tanesidir. Herhalde ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
Oyunun kurulumunu klasik bir şekilde yaptıktan sonra oyunu açın ve demosunu izlemeden sakın geçmeyin. Çünkü oyunun konusu demosunda anlatılıyor. Menüye geldikten sonra hemen ayarlara girin ve grafik ayarlarının hepsini maximum yapın. Bu şekilde oyun daha da güzel oluyor. Oyuna başladığınızda sizden bir profil adı isteniliyor. Bu şekilde oyunu kişiselleştirebiliyorsunuz. Fakat bu sayı maximum beş kişiye kadar çıkabiliyor.
Ana menüde fare kullanılmıyor. Ayarlara ve linklere klavye ile girebiliyoruz. Menüde dört seçenek bulunuyor.Bunlar: New Game, Load Game, Options, Quit. Bu seçeneklerin ne olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.
Oyunun ilerleme şekli diğer oyunlardan değişik bir biçimde hazırlanmış. Bir bölüme girdiğinizde aynı bölümün içinden en az beş veya altı tane daha bölüm çıkıyor. Bu nasıl oluyor diyecek olursanız. Siz bir bölüme gittiğinizde orası bir köy oluyor ve tabii ki köyün halkı da var. Oyunun içinde birazda adventure olduğu için, köyü dolaşırken bazı köylüler sizi çağırıyor ve size derdini anlatıyor. Siz de bunu dinledikten sonra köylünün arkasında bulunan kapıya giriyorsunuz. İşte bu kapıdan girdiğinizde karşınıza bambaşka bir atmosfer çıkıyor. Burada istenileni yaptıktan sonra diğer bir köylünün isteğini dinliyorsunuz ve burada macerayı devam ettiriyorsunuz. Peki bölümleri nasıl geçeceğiz? Bu sorunun cevabı köyün kralında saklı. Bir köylünün isteğini yerine getirdiğinizde, o köylüden “Thank You Croc” (Teşekkür Ederim Croc) cevabını almanız lazım. Eğer size böyle bir şey söylemiyorsa o bölümü tekrar oynamanız gerekmektedir. Bütün halkın isteklerini yerine getirdiğinizde. Köyün kralına gidiyorsunuz ve Kral da size teşekkür ediyor. Ardından Shop’a giderek diğer bölüme geçmeye hak kazanıyorsunuz. Shoptan laf açılmışken devam edelim. Her köyde bir tane shop bulunuyor. Buralara giderek, başka bir bölümde size yardımcı olacak olan alet ve birtakım malzemeyi satın alıyorsunuz. Para birimi ise oyunu oynarken topladığınız kristallerden oluşuyor.
Oyunu oynarken önünüze birtakım eşyalar çıkıyor. Bunların ne anlama geldikleri ise aşağıda yazılı.
1-Kristal: Bu kristaller sizin para biriminiz sayılıyor. Bunlardan toplamayı sakın ihmal etmeyin. Çünkü her 50 adette size bir de can veriyor.
2-Büyük ve Renkli Kristal: Bu kristallerden bir bölüm içerisinde beş tane bulunuyor. Eğer dört tanesini bulursanız bölümü her halükarda geçebilirsiniz. Beş tanesini bulursanız, size bir kupa veriliyor ve bu kupa ile bazı kapıları açabiliyorsunuz.
3-Kalp: Bir tane can veriyor.
4-Anahtar: Kilitli olan kapı veya kutuları açmak için kullanıyorsunuz.
Oyunun en güzel noktası oynanabilirlikte saklı. Çünkü oyunda iki çeşit kontrol yöntemi var. Bu yöntemleri oyun sırasında oyunu durdurup değiştirebiliyorsunuz. Bu kontrol yöntemleri Type 1 ve Type 2 olarak iki tane. Mesela Type 1’de geri tuşuna bastığımızda Croc geriye dönüp koşuyor. Fakat Type 2’de geriye bastığımızda Croc yönünü değiştirmeden geri adımlarla geliyor. Bu da farklı kişilere hitap ediyor.
Kullanılan tuşlara gelince ben size en önemli iki tanesini söyleyeyim. X (Zıplama) ve Space(Action).
Bunların yanında kahramanımızı yön tuşları ile kontrol ediyoruz. Fakat oyunun tüm bu oynanabilirliğindeki karizmasını resetleyen bir nokta var ki o da oyunun bazı noktalarında adamı çıldırtacak olan kamera açıları. Gerçekten bazı yerlerde çok saçma bir açıdan görüyorsunuz kahramanı.
Grafikler şu anda türünün en mükemmel örneği durumunda. Şimdi bu yazıyı okuyup oyunu alan herhangi birisinin diyeceği kelimeler şunlar. ”Hani ya o yazar en mükemmel grafikler bu oyunda diyordu. Vay be kek yerine koydu bizi görüyor musun?” Eminim ki bir çok kişi böyle diyecek. Şimdi bu oyunların türünde firmalar nasıl en iyi grafiği ben yaparım yarışından ziyade, insanları nasıl en iyi ben eğlendiririm yarışı içerisinde bulunurlar. Yani amaç her zaman eğlendirmektir. Doğal olarak bu durumu bilen oyun severler bu tür oyunlarda grafik kalitesini bir uçak simülasyonundaki kadar aramazlar.
Esas temaya gelince şunu belirteyim ki hiçbir zaman bu tür oyunlardaki grafik kalitesi bir FIFA & NBA serisi, Quake, Half-Life veya da adını tarihe yazmış olan oyunlarla karşılaştırılamaz. Size bu oyun türünden birkaç örnek vereyim ve eğer merakı olan varsa hepsini kursun ve grafiklerine baksın. Hemen hemen hepsi aynı kalitede olabilirler. Bakabileceğiniz Action/Adventure tipindeki oyunlar: Tarzan, Grinch, Bugs Bunny & Taz Timebuster, Rayman 2 ve Croc 2.
Bunların dışında grafiklerdeki atmosfer çok iyi. Zaman zaman yağmur ve kar yağabiliyor.Aynı zamanda su efektleri de oldukça başarılı. Oyun cıvıl cıvıl bir ortamda geçtiği için sıkılmıyorsunuz.
Oyunun sesleri de yine eğlenceye dayalı bir biçimde karşımıza çıkıyor. Özellikle kahramanımız Croc’un çıkardığı sesler çok güzel. Şu anda oyunun dördüncü bölümündeyim ve her bölümün içinde altı tane daha bölüm olduğunu varsayarsak yani yaklaşık 24 bölüm geçtim ve bir duyduğum müziği başka bir bölümde duymadım. Bakalım bu nereye kadar devam edecek. Tabii ki bu da pozitif bir olay. Müzikler sizin sıkılmanızı önlüyor.
Daha öncede söylediğim gibi sorularınıza, eleştirilerinize ve önerilerinize her zaman açık durumdayım. Özellikle oyunlarda takıldığınız bir yer olursa hiç çekinmeden mail atabilirsiniz. Fakat attığınız mailler okunaklı ve sözüm meclisten dışarı biraz da anlamlı olsun. Bunu neden söyledim, çünkü geçenlerde bir mail geldi. İnanın mailde yazan aynen şu.
“Tomb Raider 2’nin bıçaklı bölümünü geçemedim ne yapayım.” Ya şimdi adam burada en azından bölümün ismini ve neresini geçemediğini yazsa bir çare bulacağız. Fakat hiçbir şey anlamadığım için yanıtlayamadım. Artı bir de Tomb Raider 6 çıkacak adam hala 2 ile uğraşıyor. Buna da bir anlam vermek güç doğrusu. Neyse...
Sonuçta Croc 2’yi de artı ve eksileriyle inceleyip bitirdik. Bu oyun daha çok Half-Life, Counter-Strike, Quake 3 vb. tipteki oyunlardan başını kaldıramayan oyun severlere zevkli anlar yaşatacak bir yapıda kurulmuş. Alıp oynamanızı tavsiye ederim. Bence güzel bir yapıt.